20.01.2021

Recikliranje u sjeni posla ili dok potrošnja ubija planet (1. dio)

Odvajanje kućnog otpada i njegovo dobrovoljno prikupljanje u prirodi ili na divljim odlagalištima postupno postaje trend. Međutim, svijest o otpadu i rizicima koji su s njim povezani još je uvijek nedovoljna. Vjerojatno ćemo vas razočarati ako mislite da bi aktivan pristup sortiranju i skupljanju otpada, posebno plastike, doveo do značajnog poboljšanja trenutne situacije. Vremenska bomba koju treba zaustaviti recikliranjem zahtijeva mnogo sveobuhvatnije rješenje. Stoga je u obzoru odbrojavanja upitno tko će prvi doći do cilja: čovjek ili priroda?

Proces recikliranja kakav vi ne znate

Jeste li se ikad zapitali što se događa s polipropilenskom (PP) čašicom od jogurta nakon što je konzumirate? U pogonu za oporabu materijala odlaže se na sortirnu traku zajedno s ostalim razvrstanim otpadom.Iako se neki materijali mogu relativno lako sortirati, za druge je odvajanje malo teže. Metali se lako odabiru magnetima, a karton ili papir obično su lakši od ostatka otpada, tako da ih stroj može razlikovati.

Međutim, staklo, plastiku i nemagnetske metale teže je odabrati. Za njihovo razlikovanje koriste se optički skeneri, pomoću ventilatora ili tzv balistički separator. Postupak se ponavlja sve dok na pojasu ne ostane samo sama plastika. U ovom se trenutku, nažalost, počinje komplicirati. Kako se odbačena plastika razlikuje u različitim veličinama i oblicima, optička jedinica pokušava razlikovati pojedine robe. Međutim, ona ne uspijeva sve, pa se ostatak u finalu sortira ručno. Razvrstani plastični otpad zatim se preša u bale i odvozi u pogone za reciklažu.

U pogonima za reciklažu plastika se mehanički obrađuje drobljenjem, rezanjem, sjeckanjem ili mljevenjem, ovisno o njihovoj tvrdoći. Da biste se riješili teške plastike, potrebno ih je "oprati". Zatim se suše i kasnije tope. U stroju za granuliranje od te se mase dobiva granulat različitih oblika, koji predstavlja poluproizvod za proizvodnju novih proizvoda.

Opravdanje sigurnosne kopije PET boca

Složenost sortiranja i obrade plastike postupno je postala razlog potrebe za sigurnosnom kopijom PET (polietilenskih) boca. U većini američkih država depoziti za plastične boce već su se naselili i ljudi su se postupno navikli.

Vlada Slovačke Republike također je odobrila Zakon o sigurnosnoj kopiji ambalaže za piće. Slovačka će tako postati prva država u Srednjoj Europi koja je uložila velike napore kako bi smanjila količinu rasute plastične ambalaže za piće. Trenutno se naslovačko tržište lansira oko milijardu PET boca svake godine, dok do 400 milijuna završi na odlagalištima otpada ili u prirodi. To je jedan od razloga zašto se očekuje da sigurnosne kopije 95% ambalaže pića završe tamo gdje joj je mjesto - u pogonima za recikliranje.

Ipak, nemoguće je suzbiti negativan utjecaj plastike na okoliš. Globalna industrija recikliranja polako, ali sigurno postaje spirala smrti. Zašto? Nastavi nas promatrati. U sljedećem blogu upoznat ćemo vas sa suštinom problema, kako se dijeli plastika i što se s njom događa nakon sortiranja.


Izvori:

www.minzp.sk

www.greelane.com

www.mariuspedersen.sk

https://docs.wto.org/dol2fe/Pages/SS/directdoc.aspx?filename=q%3A%2FG%2FTBTN17%2FCHN1211.pdf&Open=True

https://docs.wto.org/dol2fe/Pages/FE_Browse/FE_B_009.aspx?TopLevel=8318#/

https://www.dakotavalleyrecycling.org/other-residential-recycling/330-how-a-materials-recovery-facilities-works

https://choice.npr.org/index.html?origin=https://www.npr.org/2020/09/11/897692090/how-big-oil-misled-the-public-into-believing-plastic-would-be-recycled

https://bottledwater.org/rpet-facts/

https://www.ft.com/content/360e2524-d71a-11e8-a854-33d6f82e62f8

https://www.businessinsider.com/plastic-eating-super-enzyme-recycles-plastic-bottles-2020-10

1