29.09.2020

Pružite svojim uređajima još jednu priliku: 5 savjeta o korištenju odbačenoi uređaja

Svijet tehnologije napreduje brzim koracima. Prije nego što se sprijateljite s novim modelom prijenosnog ili stolnog računala, na tržištu postoji još jedna "revolucionarna" novost. Razvoj je nezaustavljiv, potreba da se ide s njim je nepremostiva, a modeli postaju sve pristupačniji.

S jedne strane, sjajnu vijest zasjenjuje problem odbačene elektronike, koja još uvijek nije rekla posljednju riječ. Čak i manje moćan, ali ipak funkcionalan hardver poslužit će vam ako mu malo obratite pažnju. Bez potrebe za promjenom matične ploče, često je dovoljno, na primjer, nadograditi tvrdi disk, proširiti RAM ili GPU, a računalo će se koristiti za mnoge aktivnosti.

Donirajte ga u obrazovne ili medicinske istraživačke svrhe

Ne biste vjerovali koliko će ljudi uživati u računalu, koji i nije jedan od najnovijih tehnoloških uređaja. Ako se odlučite za unovčavanje putem bazara ili ga donirate manje zahtjevnim korisnicima i školama, osim što ćete se osjećati dobro, dobit ćete i dio prostora u svom domu.

Postoji niz projekata koji potiču volontere da neiskorišteni kapacitet svojih računala posvete - na primjer, u istraživačke svrhe. Softver radi u pozadini, čak i ako radite druge stvari ili ne koristite uređaj. Pomaže u pronalaženju lijekova za bolesti poput raka, Parkinsonove bolesti ili gripe. Jedan od takvih projekata je inicijativa Folding @ Home koja trenutno pomaže istraživačima iz cijelog svijeta u globalnoj borbi protiv COVID-19.

Dječja igračka

Čak i staro ili odbačeno računalo može se pod vašim nadzorom pretvoriti u zanimljivu dječju igračku koja razvija maštu, finu motoriku i logiku. Malo će modernih igračaka pobuditi zanimanje s kojim se nefunkcionalni stroj može rastaviti na dijelove. Uz to, sastanak s komponentama ovog stroja također će odraslu osobu koja nadgleda biti strastveni tehničar, koji će također voljeti osvježiti svoje znanje lekcija informatike. Ako je, pak, računalo u potpunosti funkcionalno, djeca će se na razigran način upoznati s osnovnim programima ili obrazovnim aplikacijama.

Stvorite sigurnosnu kopiju ili server

Također možete koristiti dovoljno memorije na tvrdom disku neiskorištenog računala kao mrežnu sigurnosnu kopiju.Mrežna pohrana, poznata kao MP, može se koristiti za izradu sigurnosnih kopija fotografija i videozapisa unutar vaše kućne mreže, ali i u manjoj tvrtki za razmjenu dokumenata. Za takvo rješenje potreban vam je samo softver koji zamjenjuje operativni sustav. Omogućuje vam i upravljanje računalom kao kućnom pohranom, a osim jednostavne instalacije nudi i besplatnu verziju.

Međutim, mrežna pohrana nije jedina alternativa korištenju neaktivnog računala. Uz njegovu pomoć možete stvoriti i server koji će vam služiti prilikom igranja s više igrača ili tzv GIT poslužitelj ako trebate raditi s više programera. Znate li da ga možete pretvoriti i u web poslužitelj koji ćete koristiti za hosting svog bloga ili cijele web stranice? Mnogo je mogućnosti, samo trebate razmisliti o svojim potrebama i uključiti svoje odbačeno računalo u implementaciju.

Budite kreativni

Zasigurno znate kakav osjećaj kad u rukama držite novi komad tehnologije čija upotreba u vama izaziva poštovanje. Odbačeni strojevi nude priliku za istraživanje i eksperimentiranje, što biste radije izbjegli na novijim modelima. Ali starije računalo otvorit će vam nove vidike i proširiti vaše informatičko znanje.

Mislite li da je vaše računalo prikladno samo za odbacivanje? Pokušajte se prvo nadahnuti od tehničkih stručnjaka i napravite jedinstvene izume u udobnosti svog doma. Možete i dalje koristiti funkcionalne dijelove kako biste 100% maksimalno iskoristili svoje starije računalo.

Reciklirajte neispravno računalo

Ako su vam u kući ostali nepotrebni dijelovi ili ako je vaše staro računalo profesionalno prepoznalo kao potpuno funkcionalno, mora se temeljito reciklirati. Elektronika sadrži mnogo plemenitih metala poput olova, kadmija, bakra, srebra, zlata ili paladija. Stoga ne pripada prirodi niti komunalnom otpadu. Postoji nekoliko načina za pravilno odlaganje starih računala. Kada kupujete novo računalo, svoj stari stroj možete odložiti izravno u trgovini, a u gotovo svakom ćete gradu pronaći i specijalizirane trgovine koje besplatno preuzimaju električni otpad.

Čak i staro računalo može postati koristan alat pomoću kojeg možete smanjiti količinu električnog otpada na odlagalištima. Tome možete doprinijeti i odabirom kvalitetne obnovljene tehnologije čija kupnja štiti planet. Renoviranje je maksimalno ekološki pristup koji smanjuje broj nekvalitetnih plastičnih prijenosnih računala na smetlištu. Uvjerite se sami s najvećim obnoviteljima računala u Srednjoj Europi.

1