07.10.2020

Električni otpad ne spada u komunalni otpad

U 2016. godini nastalo je do 49 milijuna tona električnog otpada na globalnoj razini, što predstavlja do 6 kilograma po glavi stanovnika na Zemlji. Od tog broja mogli bismo sagraditi oko 4.500 Eiffelovih tornjeva. Procjenjuje se da će se do 2021. taj broj popeti na više od 57 milijuna tona.

Brz život i potrošnja bez razmišljanja

Hladnjaci, perilice posuđa, televizori, klima uređaji, kao i računala, fluorescentne svjetiljke i usisavači već su automatska oprema za kućanstvo. Oni su postali redoviti dio našeg života i olakšavaju nam užurbane dane. Mi ih doživljavamo kao robu široke potrošnje, koja se jednostavno zamjenjuje novim komadom nakon što istekne svoj radni vijek. Ali gdje odlazi većina odbačenih uređaja?

Često završe u kontejnerima komunalnog otpada, ali i na divljim odlagalištima na rubovima cesta. Mnogi su uređaji izrađeni od složene mješavine rijetkih materijala, uključujući zlato, srebro, bakar, platinu, paladij, litij, kobalt i druge vrijedne elemente. Međutim, elektronički uređaji također sadrže otrovne teške metale poput olova, žive, kadmija i berilija, plastike i opasnih kemikalija. Iako se vrijedne sirovine mogu reciklirati, otrovne i opasne tvari mogu ozbiljno oštetiti ljudsko zdravlje i okoliš.

Nemojte bacati. Reciklirajte!

Iako su razvoj i napredak nezaustavljivi, sa sobom nose i zamke u obliku odbačenih računala i prijenosnih računala. Isplati se dati priliku rabljenom stroju. Osim što renovirana tehnologija često po učinku nadmašuje noviju tehnologiju, također rastereti odlagališta od puno električnog otpada. Istodobno, to također doprinosi održivosti koja je tijekom godina bila znatno narušena.

Ekološko razmišljanje nas tako vodi, techsaver-se, da težimo stvaranju ljepšeg i ekološkog svijeta. U njemu vrhunska računala poznatih proizvođača donose vrijednost i njihovim korisnicima. Stalno usavršavamo godinama dokazani postupak i donosimo kupcima vrijednost pomnoženu našim zelenim rukopisom. Svatko od nas može postati techsaver. Samo otkrijte prednosti obnovljene računalne tehnologije i kupite je kako biste stvorili prostor za bolji svijet.

Hladnjaci

Ozonski omotač svojevrsni je filtar koji sprečava prodor UV zračenja od sunca do Zemlje. Njegov poremećaj dovodi do većeg prodora ultraljubičastog zračenja, koje oštećuje stanice i tkiva. Jedna od supstanci koja značajno troši ozonski omotač su CFC. Oni su značajno zastupljeni u starijim tipovima hladnjaka, kao i u sprejevima. Iako u normalnim uvjetima nemaju negativan učinak, postaju opasni kada se puste u zrak. Iako su njihova proizvodnja i recikliranje sada strogo regulirani, oni će iscrpljivati ozonski omotač više od 200 godina zbog svog dugog vijeka trajanja.

Monitori i teški metali

Uobičajena računala sadrže mnogo teških metala poput olova, fosfora, kadmija ili žive. Te se otrovne tvari uglavnom nalaze na matičnoj ploči ili u baterijama. S ekološkog gledišta, međutim, monitor je daleko najopasniji dio računala. Za razliku od modela s ravnim zaslonom, standardni CRT monitor sadrži više od 2,5 kilograma opasnog olova. Kada je monitor u funkciji, olovo štiti korisnika od rendgenskih zraka koje se stvaraju na monitoru. Kako je kapsuliran u staklene cijevi, ne predstavlja nikakvu opasnost. Međutim, ako dođe do odlagališta otpada, prije ili kasnije cijevi će se oštetiti, a olovo će zagađivati okoliš. Iako su ovi monitori prošlost, nije veliko iznenađenje da ih mnogi ljudi još uvijek imaju kod kuće i ne znaju što s njima učiniti.

Pametni telefoni i plemeniti metali

Možda je najbrži životni ciklus popularnih pametnih telefona. Sadrže i plemenite metale, uključujući zlato, srebro, bakar, platinu i paladij. Naravno, demontaža jednog ili dva telefona ni na koji način neće povećati vrijednost imovine. Ali rastavljanje milijuna mobilnih telefona već vrijedi potruditi se: od te količine može se dobiti 16 tona bakra, 350 kilograma srebra, 34 kilograma zlata i 15 kilograma paladija. Stoga je važno da ti rijetki materijali ne završe na odlagalištu otpada ili spalionici.

Nedostatak materijala za proizvodnju elektronike

U 2016. godini procijenjena vrijednost obnovljivih materijala u globalnom e-otpadu iznosila je 64,6 milijardi USD. Samo 20 posto njih pravilno je reciklirano. Zbog sve veće potražnje za elektronikom, proizvođači se postupno počinju suočavati s nedostatkom sirovina potrebnih za proizvodnju svojih proizvoda. To je jedan od razloga zašto se, uz ekološku dimenziju, ponovna upotreba materijala odbačenih proizvoda također počinje prelaziti u ekonomske dimenzije. Međutim, kako bi se odvijala reciklaža, električni otpad mora se odvojiti od običnog kućnog otpada.

Uzimamo u obzir prirodu prilikom odlaganja električnog otpada

Električnog otpada možemo se riješiti predajom u trgovini gdje smo upravo kupili novi komad opreme ili električni aparat za kućanstvo. Također ga možemo predati zasebnoj zbirci sabirnih dvorišta koja će ga besplatno preuzeti, a mnoge općine i gradovi organiziraju događaje sakupljanja nekoliko puta godišnje. Rješenje je i odvojeno prikupljanje putem mobilnog sakupljanja.

Električni otpad često sadrži tvari koje tijekom neprofesionalnog rukovanja mogu izaći u okoliš i na taj način ugroziti zdravlje i život svih nas. Vjerujemo da bismo, da smo svi svjesni tih rizika, vjerojatno bili odgovorniji za odvajanje električnog otpada . Kao rezultat toga, velik dio njih završava na odlagalištima otpada kao rezultat odlaganja u komunalni otpad, gdje, na primjer, također postoji rizik od onečišćenja podzemnih voda ispuštenim otrovnim kemikalijama. Doprinesimo stoga podizanju svijesti o važnosti recikliranja i odgovornom ponašanju prema sebi. Kupnjom renovirane računalne opreme štedimo okoliš i kupujemo vrhunsko prijenosno računalo ili računalo s najboljim omjerom cijene i performansi / kvalitete.

1