31.03.2021

Početak rada s novim obnovljenim računalom - 1. dio: Internet preglednici

Kao pravi tehničar, za vas smo pripremili niz članaka usredotočenih na početno postavljanje vašeg novog renoviranog prijenosnog računala ili računala. Saznajte kako odabrati web preglednik koji odgovara vašim potrebama ili koje besplatne programe trebate za reprodukciju glazbe i videozapisa. Upoznat ćemo vas sa svijetom učinkovitosti u okviru osnovnih administrativnih aktivnosti, a nenazadnje ćemo se osvrnuti i na sigurnost vašeg obnovljenog računala. To će vam pomoći da iskoristite potencijal svog računala za maksimalnu učinkovitost i sigurnost.

U prvom ćete odjeljku naučiti kako prenijeti povijest, lozinke, oznake i proširenja sa svog prethodnog uređaja na novo obnovljeno računalo.

Sigurnost, brzina, privatnost i skalabilnost: bitka web preglednika

Svatko od nas ima različite potrebe prilikom surfanja Internetom. Stoga bi trebao razmotriti prednosti svakog preglednika. Pitanje nije "koji je preglednik najbolji", već "koji će mi najviše odgovarati". Pa što biste trebali uzeti u obzir pri odabiru internetskog preglednika? Neki od nas preferiraju brzinu, drugi maksimalnu moguću sigurnost. A onda postoje i oni među kojima je anonimnost sveta i ne žele ostaviti nikakav trag iza sebe na Internetu. Međutim, nije na odmet da preferirate preglednik koji se savršeno prilagođava vama i intuitivno vam pomaže u pregledavanju. Ne smijemo zaboraviti sposobnost integriranja preglednika u pametne telefone ili upotrebljivost na više uređaja. Sada zamislite prednosti i nedostatke najpoznatijih i korištenih internetskih preglednika.

Google Chrome

Google Chrome je najkorišteniji internetski preglednik na svijetu koji koristi približno 63% posjetitelja Interneta. Njegova dominacija potkrijepljena je s nekoliko snažnih argumenata. Snage Google Chromea uključuju sigurnost, brzinu i opsežnu prilagodljivost krajnjem korisniku. Upravitelj lozinki korisna je sigurnosna značajka. Svidjet će vam se prilikom rada s internetom na nekoliko uređaja, ali i prilikom provjere zlouporabe lozinki. Osim toga, ostali se podaci sinkroniziraju na vašim uređajima, tako da uvijek imate na raspolaganju svoju "povijest". Međutim, udobnost i prilagodljivost korisničkog iskustva također povećavaju popularnost Google Chromea. To je pojačano širokim rasponom funkcionalnih proširenja preglednika koji ga mogu učiniti multifunkcionalnim alatom, a da ne spominjemo povezanost s drugim Googleovim uslugama. Loša strana ovog preglednika su visoki zahtjevi za RAM-om prilikom paralelnog pregledavanja velikog broja prozora. U nedostatku uređaja može doći do usporavanja uređaja. Drugi kontroverzni aspekt je razina zaštite privatnosti. Chrome je jedan od najvećih prikupljača podataka o vašem ponašanju na webu. Te informacije same po sebi nisu negativne, jer mogu biti korisne, na primjer, za prikazivanje relevantnih rezultata pretraživanja i oglašavanja. Svejedno, dobro je imati to na umu kad ga gledate.

Kome će odgovarati Google Chrome? Chrome će odgovarati i povremenim i redovitim web korisnicima koji očekuju sveobuhvatan ekosustav usluga i značajki. Ne smetaju mu relevantni ciljani oglasi ili veći zahtjevi za RAM-om. Voli raditi i surfati na više uređaja, tako da kad završi na jednom, može glatko nastaviti s drugim, bez potrebe za dodatnim postavkama i uparivanjem profila.

Mozilla Firefox

Moderan, spretan, usredotočen na privatnost. Tako bi se web preglednik Mozilla Firefox mogao jednostavno opisati. Njegove prednosti uključuju sigurnost i brzinu, usporedivu s Google Chromeom. Uz to, Firefox ima dobro podešenu optimizaciju, što će se posebno odraziti na strojevima s modernijim procesorima. Vaš se uređaj ne bi trebao usporavati u istoj mjeri kao Chrome. Što se tiče sigurnosti i privatnosti, Firefox je stroži. Automatski blokira kolačiće treće strane i obavještava vas da ulazite na web mjesto s rizikom od curenja podataka. Još jedna prednost je funkcija Lockwise, koja vam omogućuje generiranje i upravljanje složenim lozinkama na više uređaja pod jednim tzv meta-lozinka. Ako pogledamo korisničko sučelje, Mozilla nudi i proširenja. Međutim, njihova je ponuda puno krnja u odnosu na Chrome. Jedno od zanimljivih proširenja su Kontejneri za više računa, koji vam omogućuju prijavu na web mjesto pod više računa u zasebnim prozorima. Međutim, Firefox ne nudi funkcionalno bogatstvo i udobnost ekosustava usluga poput Googlea. Dakle, da rezimiramo, Firefox je brzi preglednik koji poštuje vašu privatnost. Međutim, rezultirajuće iskustvo pregledavanja u smislu udobnosti i prilagodbe možda neće biti tako pozitivno kao kod Google Chromea.

Kome će odgovarati Mozilla Firefox?Firefox će odgovarati korisnicima koji imaju visoke zahtjeve prema brzini i sigurnosti. Međutim, istodobno im ne smeta uža ponuda funkcionalnih proširenja.

Opera

Opera je također jedan od preglednika izgrađenih na jezgri Chromium. Kao rezultat toga, ima puno zajedničkog s Google Chromeom. Međutim, Opera ima brojne značajke koje se automatski ugrađuju u Chromeova proširenja. Opera, naravno, također nudi mogućnost dodavanja proširenja, dok je njihova ponuda zaista bogata. Opera je idealno mjesto za brzu turneju. Između ostalog, omogućuje vam brzo spremanje stranice, pa se kasnije možete lako vratiti na nju. Vjerojatno najveća prednost Opere u usporedbi s ostalim slobodno dostupnim internetskim preglednicima je ugrađeni VPN. Doprinosi sigurnom pregledavanju. Ostale prednosti uključuju brzinu i relativno niske zahtjeve za RAM-om. Argument za njegov odabir su ugrađeni blokator oglasa i alati za praćenje, kao i zaštita od neželjene kriptovalute. Opera također nudi mogućnost brzog povezivanja aplikacija Twitter, Apple Music, Spottify ili YouTube Music, kao i fino podešenu mobilnu aplikaciju.

Kome će Opera odgovarati? Opera je idealan preglednik za ljude koji brinu o sigurnosti i privatnosti na Internetu, a istodobno očekuju brzi preglednik pun funkcionalnih proširenja.

Microsoft Edge

Microsoft Edge zadani je brzi internetski preglednik na Windows uređajima. Zahvaljujući programskoj jezgri Chromium koja se koristi u većini preglednika, kompatibilan je i s proširenjima dostupnim za Google Chrome. Postavke sigurnosti i privatnosti također su jednostavne za upotrebu. Nudi izbor između tri načina rada: osnovni, uravnoteženi i strogi. Njihovim odabirom određujete opseg dozvola kao i blokiranje alata za praćenje treće strane. Korisnici će također cijeniti način čitanja koji vam neće odvratiti pažnju od čitanja drugim sadržajem. Vrijedna je pomena i mobilna aplikacija Microsoft Edge zahvaljujući kojoj možete ugodno uživati u sofisticiranim funkcijama pregledavanja na raznim uređajima. Kao i kod Google Chromea, pregledavanje više kartica može usporiti vaš uređaj.

Kome će odgovarati Microsoft Edge? Microsoft Edge odgovarat će ljudima koji vole prilagođavanje preglednika i privatnost. Također će ga cijeniti oni koji puno čitaju na Internetu i ugodno im je kompatibilnost i povezanost mobilnog i stolnog preglednika.

Tor

Najviši stupanj anonimnosti možete postići na Internetu zahvaljujući pregledniku nazvanom Tor. Zahvaljujući softveru "usmjerivač luka" koji virtualno usmjerava vaš promet kroz brojne anonimne poslužitelje, pokušava vas učiniti nevidljivima. Međutim, ne računajte na 100% bezimenost. Za maksimalnu privatnost potrebno je koristiti Tor s dodatnom VPN uslugom. S druge strane, visok stupanj anonimnosti također donosi porez na slično smanjenu brzinu pregledavanja ili ograničeni stupanj prilagodljivosti preglednika. Pristup nekim web mjestima koja namjerno ograničavaju Tor također može biti težak.

Kome će odgovarati Tor kao preglednik? Tor je za ljude kojima je njihova privatnost na Internetu alfa i omega. Ne smeta im smanjena razina udobnosti, prilagodljivosti i proširive funkcionalnosti.

A pobjednik je...

Malo lakše? Koji preglednik može najbolje zadovoljiti vaše potrebe? Vjerujemo da smo vam pomogli da odaberete onu koja ispunjava vaša očekivanja. Ali kako se "bezbolno" prebaciti sa upotrebe starog računala na novi obnovljeno računalo kako biste mogli nastaviti tamo gdje ste stali? Poprilično jednostavno. Većina preglednika to će vam omogućiti zahvaljujući stvorenom računu. Za Google chrome, na primjer, Gmail račun, drugima će također pomoći prijava s e-adresom. Stoga, ako nastavite s izvornim preglednikom na novom uređaju, prijava na račun preglednika trebala bi vam pružiti sveobuhvatan prijenos podataka s izvornog uređaja. Ako odaberete drugi preglednik, prvo stvorite račun u njemu, unesite lozinke, a zatim uparite željene račune. Zatim jednostavno podesite preglednik tako da odgovara vašim potrebama.

Želimo vam sigurno i obogaćujuće surfanje internetom!


https://vosveteit.sk/ktory-internetovy-prehliadac-je-pre-vas-najlepsim-pozrite-si-zakladne-porovnanie-najlepsich-prehliadacov/

https://sharkani.com/2020/01/ktory-internetovy-prehliadac-je-najbezpecnejsi/

https://gs.statcounter.com/

https://www.google.com/chrome/browser-features/

https://www.digitaltrends.com/computing/best-browser-chrome-vs-firefox-vs-safari-vs-edge/

https://www.pcmag.com/picks/chrome-edge-firefox-opera-or-safari-which-browser-is-best

1