17.08.2023

Svijet elektro otpada: Kako pronaći idealno rješenje?

Aktualna napredna tehnološka sredina skriva u sebi i jednu tamnu stranu. Svakim tjednom zastarijevaju naši novi uređaji, sve dok smo ushićeni njihovim unapređenjem.

Oba brza zamjena odgovara za sve veći problem - tone otpada od elektronike, kojih se moramo riješiti. Ovi "stari" komadi završavaju na deponijima elektro otpada, koji je opasan za naš planet i ugrožava naš ekosustav.

U Aziji svake godine nastaje otprilike 18 milijuna tona elektroničkog otpada i u USA se baca 20 milijuna računala godišnje. Ove brojke stalno rastu i to je stvarno uznemiravajuće. Reciklaža elektroničkog otpada nije laka stvar.

Radi se o smjesi stotina materijala, uključujući teške metale, kao što je olovo, živa, kadmij, berilij plus opasne kemikalije. Njegova prerada je skupa i komplicirana.

Unatoč tome se u Europi pravilno i u skladu sa standardima EU reciklira samo 35% e-otpada. Zbog toga je sada krajnje vrijeme da se počnemo usmjeravati na sve održivija rješenja za naše elektroničke uređaje. Dakle, što možemo učiniti?

#1 Je li stvarno trebamo novi uređaj?

Vrijeme je, da promijenimo svoje navike, počnemo biti opušteniji u vezi sa stavom "moram imati ono najnovije". Prije što se upustite u kupnju novog uređaja, zamislite se, je li vaša potreba realna a ne želite ga zbog prestiža. I pokušajte biti svjesni, ako rukujete s elektroničkim otpadom u vašem domaćinstvu - možda postoji mjesto za poboljšanje.

#2 Pravilna reciklaža

Važan korak je pravilna reciklaža. Elektronički otpad ne spada u obični komunalni otpad. Pokvarene uređaje je potrebno predati na specijalnim mjestima. Često je dovoljno kontaktirati proizvođača ili prodavača proizvoda, koji vam pomogne sa bezopasnom reciklažom. Isto tako se možete informirati o specijalnim kontejnerima namijenjenim za elektronički otpad u vašem mjestu. Važno je poštivati zakone u svezi s otpadom radi izbjegavanja eventualnih kazni.

#3 Podrška obnove

Trebali bi smo tražiti inovativne načine, kako zadovoljiti naše tehnološke želje i ujedno podržati ekološki orijentirane projekte. Jedna od sjajnih mogućnosti je kupnja obnovljene računalne tehnike. Na ovaj način možemo u cijelosti koristiti napredne tehnologije bez grižnje savjesti, štoviše po nižim cijenama. Ova cesta nam omogućava bez kompromisa kombinirati tehnološki napredak s pažljivim pristupom okolišu.

Dakle, ako se ne želite zamjeriti tehnološkom napretku i ujedno paziti naš svijet, možda je pravi izbor za vas upravo kupnja ovakvih obnovljenih uređaja. Pogledajte široku ponudu naših Techsavers obnovljenih laptopa i PC.

1